Makale Tarihi: 2.08.2021

ECZ-Fatura Bilgilendirme

Değerli Meslektaşlarımız,

SGK faturaları ile ilgili bilgilendirme yapmadan önce Manavgat, Akseki, Alanya, Gündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerinde yaşanan yangın felaketinden büyük üzüntü duyduğumuzu bildirmek isteriz. Yaraların sarılması ve hasarların telafisi için maddi manevi her türlü desteğini esirgemeyen başta sahada çaba gösteren meslektaşlarımız olmak üzere Odamız ve Manavgat Temsilciliğimizle dayanışma içerisinde olan Türk Eczacıları Birliğimize, Selçuk Ecza Deposu, Alliance Healthcare, Nevzat Ecza Deposu, Dilek Ecza Deposu, Lokman Ecza Deposu, Bursa Ecza Koop, İlaç Firmaları ve Medikal sektörüne hizmet veren paydaşlarımıza Antalya Eczacı Odası Yönetim Kurulumuz adına sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

Antalya Eczacı Odası kuruluşu olan ECZ-Fatura portalını tercih eden meslektaşlarımız için fatura kesimi ile ilgili olan videolarımız portalımızın sayfasında mevcuttur. İzleme fırsatı olmayan meslektaşlarımızın fatura kesimi esnasında sıkıntı yaşamaması için alttaki linkten de izleyebilirsiniz.

SGK'ya Nasıl Fatura Kesilir Videosu

Antalya Eczacı Odası İktisadi İşletmesi olarak entegratör olduğumuz süreden bu zamana fatura kesim aşamasında karşılaşılan hatalardan yola çıkarak fatura kesimi aşamasında dikkat edilmesi gereken hususları sizlerle paylaşmak isteriz.

1- Fatura kesim aşamasında gönderici taraf (kendi bilgilerimiz) adres, mail, vergi dairesi ve vergi numarası bilgilerinin eksik girilmesi.

2- Fatura kesim aşamasında alıcı taraf (depo, SGK, 3.Kişiler) adres, mail, vergi dairesi ve vergi numarası bilgilerinin eksik girilmesi.

3- SGK faturası keserken mutlaka ama mutlaka HIZLI FATURA OLUŞTUR ekranından SGK FATURA seçilmeli ardından MEDULA'DAN AKTAR ve SGK Bilgisi (SGK dönem başlangıç bitiş tarihi) şeklinde devam edilmelidir. Diğer sekmelerden SGK fatura kesme işlemi yapılmamalıdır.

4- Fatura kesimi esnasında FATURA NUMARASI sistem tarafından otomatik olarak atanacaktır. Manuel olarak fatura numarası girişi yapmamanızı önemle hatırlatırız. SGK Medula ekranından fatura grubunu sonlandırırken Ecz-Fatura ekranında SGK ile başlayan numarayı vermeniz gerekmektedir. Her Medula fatura sonlandırma sonrası ilgili faturayı Ecz-Faturada oluşturup göndermeniz SGK ile başlayan numaratajı bir arttıracaktır. Değişen sıradaki numarayı yeni keseceğiniz fatura grubuna vererek devam edebilirsiniz. (SGK ile başlayan fatura numaratajı sadece SGK faturalarında kullanılmalıdır.)

5- Kullanacak olduğunuz SGK döküm PDF sinin fatura sonlandırma tarihi otomatik şekilde fatura tarihi olarak gelecektir. Manuel olarak fatura tarihi girmemenizi önemle hatırlatırız.

6- Oluşacak olan taslak faturada döküm numarası faturanın sağ üst köşesinde Dosya No olarak yer almaktadır. Açıklamalar kısmına döküm numarasını eklememenizi önemle hatırlatırız.

7- GİB ekranında fatura kesme işleminde olduğu gibi taslak faturalarınızı önden hazırlamayınız, her faturayı kestiğinizde sayaç SGK fatura numarasını bir rakam arttıracaktır. Taslak olarak hazırladığınız Fatura grubunu sonlandırıp faturasını kestikten sonra diğer fatura grubuna geçmeniz muhtemel oluşabilecek fatura numaraları hatalarını minimize edecektir.

8- Göç idaresine fatura kesecek meslektaşlarımız SGK faturası ile ilgili tüm basamakları göç idaresi sekmesi üzerinden devam ettirerek gerçekleştirebilirler.

9- Fatura kesme işlemini tamamlayan meslektaşlarımız, kesmiş oldukları faturaların çıktılarına (E-dönüşüm—>E-fatura—>Giden faturalar) sekmelerini takip ederek ulaşabilirler. Kesilen faturaların sol tarafındaki kutucuğu işaretleyerek üst kısımda yer alan indir sekmesinden faturalarını HTML ya da PDF formatında indirebilirler.

10- Fatura kesme aşamasında sıkıntı yaşayan tüm meslektaşlarımız Ecz-Fatura ya da diğer entegratörler fark etmeksizin whatsapp grubunda paylaşılan telefon numaralarından ya da oda sekretaryaları aracılığı ile bizlere ulaşabilirler.

ANTALYA ECZACI ODASI YÖNETİM KURULU